Οικονομία

Ευελιξία στην αγορά εργασίας μέχρι τον Οκτώβριο

20.05.2020 | 21:32 Eνσωμάτωση

Ένα νέο τοπίο δυσμενές και με πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους διαμορφώνεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το οποίο θα ισχύσει ως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Mega, Κώστα Αντωνάκο, το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται από εδώ και πέρα θα επιφέρει μεγάλη αύξηση ανεργίας και μεγάλες περικοπές μισθών 

Το εργασιακό εκτυλίσεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η αναστολή συμβάσεων. Όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές θα συνεχίσει η αναστολή συμβάσεων και οι εργαζόμενοι θα πάρουν 534 ευρώ. 

Όσες επιχειρήσεις επαναλειτουργήσουν τον Μάη, το 60% των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή θα πάρουν τα 534 ευρώ.

Μάιο, Ιουνίο, Ιούλιο και Αύγουστο  η αναστολή των συμβάσεων δίνεται στο 100% του προσωπικού για τους πληττόμενους κλάδους.  Αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. 

Το νέο πακέτο προβλέπει επιδότηση μισθών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην οποία θα προχωρήσουν πολλές επιχειρήσεις λόγω πτώσης του τζίρου θα επιδοτείται ένα μέρος του μισθού που θα καλύπτει ένα 60% των απωλειών 

Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες σε έναν εργαζόμενο που λάμβανε 1.500 ευρώ, θα πάρει 750 αν δουλέψει τις μισές ώρες και το κράτος δεν θα του καλύψει τα 1.500, θα του καλύψει μέχρι τα 1.200 άρα θα έχει μια μείωση 300 ευρώ το μήνα. 

Για να στηρίξει τους εποχικούς υπαλλήλους, η κυβέρνηση καθιερώνει ένα ειδικό επίδομα και μειώνει και τις προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας.