Πολιτική

Δήμας στο MEGA: Προτεραιότητα η ενίσχυση επιχειρήσεων έρευνας – ανάπτυξης

20.05.2020 | 09:48 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την οικονομία.

O κ. Δήμας ανέφερε πως το τρίπτυχο των σημερινών ανακοινώσεων θα έχει να κάνει με τη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη της εργασίας και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Στόχος είναι η ύφεση να είναι παροδική και να μπορέσουμε να πάμε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διεύψευσε τα σενάρια περί «διαχωρισμού» των επιχειρήσεων σε «καλές» και «κακές» και στήριξης μόνον των «βιώσιμων» επιχειρήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη αυτή τη στιγμή». «Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που έχουμε ανακοινώσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Δήμας στάθηκε επίσης στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι θα υπάρξει στήριξη τους από την κυβέρνηση και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν. Τόνισε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά το Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.

Τόνισε, επίσης, πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη.

«Στόχος είναι να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις επιχειρήσεις» είπε.  Σημασία έχει παράλληλα η δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος και για επιχειρήσεις του εξωτερικού που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξής τους.

Όλα αυτά «θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε σε σχέδιο νομοθετικής διάταξης του υπουργείου Ανάπτυξης «για τον υπερτριπλασιασμό στις υπερ-εκπτώσεις δαπανών για αυτές τις επιχειρήσεις».

Τέλος ανέλυσε το σχεδιο για τις πρωτοβουλίες στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων με επιδοτήσεις, άτοκα δάνεια και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.