Ελλάδα

Αυτοψία του LIVE NEWS μέσα σε πλοία – Πώς γίνονται τα ταξίδια μετά την χαλάρωση των μέτρων

20.05.2020 | 17:35 Eνσωμάτωση

Στα καταστρώματα κατά τη διάρκεια της αναχώρησης από το λιμάνι του Πειραιά, στο σαλόνι της πρώτης αλλά και της οικονομικής θέσης, στους διαδρόμους που οδηγούν στα εστιατόρια, και μεσοπέλαγα πια, κοντά σε εκείνους που παραμένουν στο κατάστρωμα.

Τα πλοία από Πειραιά για Κρήτη αναχωρούν με το 50% των επιβατών τους και εικόνες συνωστισμού σε αντίθεση με εκείνες που αντικρίζουμε καθημερινά τις τελευταίες μέρες σε δρομολόγια λεωφορείων δεν καταγράφονται πουθενά. Όπως και μέσα σε πλοία που κινούνται στις Κυκλάδες.

Οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες από την αρχή μέχρι το τέλος του ταξιδιού, όμως αυτό στην πράξη, τηρείται από ελάχιστους. Στο πολύωρο ταξίδι για την Κρήτη οι περισσότεροι είτε κουράστηκαν κάποια στιγμή από τη μάσκα στο πρόσωπό τους είτε δεν είχαν δεύτερη, όταν χρειάστηκε να την αλλάξουν.

Στα τραπέζια των επιβατών, διαπιστώνουμε πως οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνται. Δίπλα από κάθε τραπέζι που κάθονται επιβάτες, υπάρχει τουλάχιστον ένα, το οποίο παραμένει κενό.

Το πλήρωμα κυκλοφορεί με μάσκες και γάντια, ενώ ιδιαίτερα προσεχτικοί όπως βλέπουμε εδώ είναι εκείνοι που πηγαίνουν στα μπαρ για να ψωνίσουν.

Όπως έγινε γνωστό χθες, για ταξίδια μεγαλύτερα των 30 λεπτών, οι επιβάτες θα συμπληρώνουν με μέριμνα της εταιρείας ένα ειδικό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα απαντούν σε ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας τους. Οι ετοιμάσεις σε όλα τα πλοία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι πυρετώδεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου στα καθίσματα αεροπορικού τύπου, η κατανομή θέσεων είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό. Στα σαλόνια υπάρχει ειδική σήμανση για τα σημεία που επιτρέπεται να κάτσουν οι επιβάτες.

Στις καμπίνες τηρείται η αναλογία για έναν επιβάτη ή μέχρι 4 άτομα αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση.

Στα πρώτα ακτοπλοϊκά ταξίδια μετά τη χαλάρωση των έκτακτων μέτρων, η εικόνα είναι ενθαρρυντική. Οι επιβάτες τουλάχιστον κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Κάτι που στα λεωφορεία που μπήκαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν αδύνατον λόγω του αριθμού των επιβατών.