Οικονομία

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

19.05.2020 | 20:14 Eνσωμάτωση

Φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις μισθών και εισφορών για την εστίαση και τον τουρισμό περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 13% για τον καφέ και τα ροφήματα, όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που σερβίρονται στο κλάδο της εστίασης.

Ωστόσο αβέβαιο παραμένει αν η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει και στους καταλόγους των εστιατορίων και των καφέ.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% που είναι σήμερα, αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποκλειστεί η μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους πολίτες για να ταξιδέψουν και να τονωθεί ο τουρισμός, προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια στο 13% από 24%.

Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% από το 13%, έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους από το 100% στο 50% ακόμα και η κατάργησή της, ανάλογα με την πτώση του τζίρου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κρατική επιδότηση έως το 60% των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις από πλήρους απασχόλησης θα μετατραπούν σε εκ περιτροπής εργασία ή και μερική απασχόληση και θα έχουν μείωση των αποδοχών τους.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.