Κόσμος

Τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία, οι κινήσεις Ερντογάν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο

19.05.2020 | 11:23 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο Αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η αποπομπή του Τζιχάτ Γιαϊτζή έγινε με όρους εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, καθώς η υπερπροβολή του είχε ενοχλήσει πολύ τους ανωτέρους του και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Αυτό που τώρα πρέπει να εκτιμηθεί είναι αν η κίνηση αυτή σχετίζεται με ενδεχόμενη απόπειρα προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς ο Ενρτογάν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες όταν πρόκειται να διαπραγματευθεί.

«Ενδεχομένως η επιλογή αποπομπής να μη σχετίζεται μόνο με το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά και μια διάθεση του Ερντογάν να μετριάσει την ατζέντα του απέναντι σε ΕΕ και ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τζούμης συμφώνησε με τον κ. Φίλη και επεσήμανε πως ο αναθεωρητισμός και η στρατηγική της Τουρκίας δεν εξαρτάται από εσωτερικές πολιτικές διακυμάνσεις ή από πρόσωπα και πως η στρατηγική της απέναντι στην Ελλάδα δεν αλλάζει.

«Ενδεχομένως οι ροές να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ στην ανατολική μεσόγειο θα διεξαχθούν έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στο τουρκολιβυκό σύμφωνο και πιθανότατα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», είπε σχετικά.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως η Τουρκία επιθυμεί είναι να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε διμερές επίπεδο χωρίς την εμπλοκή τρίτων, γιατί πιστεύει ότι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση θα είναι ισχυρότερη. Η ελληνική πλευρά δεν έχει τέτοια πρόθεση και ούτε μπορεί να την υποχρεώσει η Τουρκία σε κάτι τέτοιο.