Πολιτισμός

Εκδήλωση από το δήμο Πειραιά για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

19.05.2020 | 13:43 Eνσωμάτωση

Λιτή λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά συναισθηματικά φορτισμένη, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Άσβεστη καίει η φλόγα της ιστορικής μνήμης των χαμένων πατρίδων και των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν τη συλλογική συνείδηση των Ποντίων, στον Πειραιά.

Στο λιμάνι που κάποτε έφταναν οι καραβιές με τους εξαθλιωμένους Πόντιους πρόσφυγες, οι απόγονοι των επιζήσαντων τίμησαν και φέτος τους προγόνους τους, σε μία λιτή αλλά συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Πυρρίχιο Πέταγμα. Το εμβληματικό μνημείο-σύμβολο του αγώνα των Ποντίων, που δώρισε στην πόλη ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που έλκει την καταγωγή του από την ιστορική οικογένεια Υψηλάντη της Τραπεζούντας.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκδήλωση που ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.