Οικονομία

Αποκαλυπτική έρευνα για την «καθίζηση» τζίρου στα καταστήματα – Τι ζητά ο κλάδος

19.05.2020 | 07:34 Eνσωμάτωση

Αποκαλυπτική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας δείχνει τα επίπεδα μείωσης του τζίρου την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των καταστημάτων.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» δείχνουν ότι 8 στα 10 καταστήματα είχαν μείωση τζίρου άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Τέσσερα στα 10 καταστήματα εμφανίζουν μείωση πωλήσεων πάνω από 51%.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των καταστηματαρχών στο ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στην εκπομπή για τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι αποτυπώθηκαν με αριθμούς αυτά που συμβαίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα του κόσμου δεν έχει να κάνει με τον φόβο για τον κορωνοϊό, αλλά με την τσέπη του, σχολίασε. 

Στάθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του κλάδου. Μεταξύ αυτών, τα δάνεια που όπως είπε, είναι μεγάλη θηλιά. «Αν δεν ρυθμιστούν τα δάνεια δεν θα χάσουμε μόνο εμπορικές επιχειρήσεις αλλά θα μείνουν και αδιάθετα πολλά ακίνητα και η κτηματαγορά θα μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ» τόνισε.

Επίσης μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τον κ. Καφούνη σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, ενώ κρίσιμο είναι επίσης και το ζήτημα της μείωσης ενοικίων.