Ελλάδα

Ανησυχία στα νησιά για το μεταναστευτικό εν μέσω κορωνοϊού

19.05.2020 | 08:09 Eνσωμάτωση

Το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει σε υψηλό βαρομετρικό ιδίως εν μέσω της δύσκολης κατάστασης με τον κορωνοϊό. 

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η δημοσιογράφος της Σαμιακής Τηλεόρασης, Βιολέτα Τριπόδη, η οποία περιέγραψε την κατάσταση στη Σάμο.

Όπως είπε, οι εργασίες για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 1.500 ατόμων προχωρούν και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες.

Ενώ παραπλεύρως στο ΚΥΤ αναμένεται να ενοικιαστεί έκταση 110 στρεμμάτων για να αναπτυχθεί κέντρο χωρητικότητας 3.500 ατόμων.

Συνολικά στον νησί υπάρχουν 7.150 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, ενώ από τις 10 Μαρτίου και μετά δεν υπάρχει καμία νέα άφιξη στο νησί.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του «lesvosnews.gr» Γιάννη Σινάνη, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα  πέρασαν 258 μετανάστες – και συγκεκριμένα από το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, παρόλο που στην περιοχή περιπολούν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού και δύο της Frontex.

Ο ίδιος περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση στη Μόρια και την ανάγκη αποσυμφόρησης της, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα που εγείρονται λόγω κορωνοϊού. 

Ο κ. Απόστολος Βεϊζης, γιατρός, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» τόνισε ότι 37.000 άνθρωποι που βρίσκονται στα νησιά παραμένουν σε χώρους που είναι για 6.000 άτομα.

Ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες υγεινής δεν βοηθούν στον κορωνοϊό και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση και μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.