Ελλάδα

Άρση μέτρων: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα και ποιες 25 Μαΐου

18.05.2020 | 13:33 Eνσωμάτωση

Περισσότερες από 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που  ήταν σε αναστολή λειτουργίας επανεκκινούν  έως και τις 25 Μαΐου ενώ επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. 

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε: εμπορικά καταστήματα (malls),εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Επίσης επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: διαιτολογικές μονάδες, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών ,υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός ( πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων ενώ η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10πμ.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων ενώ σε  περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%.

Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Ειδικά για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος θα ισχύει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ., θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο  μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας με υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό. Θα επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού.

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση  επανεκκινούν:

-οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

-οι δραστηριότητες παροχής ποτών και

-οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

 Αναφορικά με το προσωπικό των επιχειρήσεων ανάλογα με τη θέση εργασίας του  θα εχει την υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.