Ελλάδα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

17.05.2020 | 21:34 Eνσωμάτωση

Μία εβδομάδα νωρίτερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, με τους επιχειρηματίες να ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες. Τα προβλήματα πολλά με χρέη που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα στην πράξη. Ορισμένοι επιχειρηματίες της εστίασης προχώρησαν ακόμα και σε ειδικές μελέτες προκειμένου οι πελάτες τους, να νιώσουν ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται ιδιοκτήτες εστιατορίων αφού τα καταστήματά τους ανοίγουν στις 25 Μαΐου, μια εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Τα συνεργεία πήραν «φωτιά» και η αγωνία για τη νέα πραγματικότητα μεγάλη.

Ο Χρήστος Κουτσούμπας κάνει μια μεγάλη ανακαίνιση, προσαρμοσμένη, μετά από μελέτη, στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η εμφάνιση του ιού.

Για τα καταστήματα του κέντρου ένα επιπλέον πρόβλημα είναι οι τουρίστες που φέτος θα είναι λιγότεροι.

Τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, καταθέτει με τροπολογία τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών.

Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων επιβάλλονται πρόστιμα και σε περίπτωση υποτροπής, έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

Πάντως η αύξηση των τιμών για να μετριάσουν τη ζημιά των δυο μηνών, δε φαίνεται να αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο για όσους θέλουν να προσελκύσουν κόσμο.