Πολιτική

Νοτοπούλου στο MEGA: Να μην γίνει ο τουρισμός «βαρίδι» για την ελληνική οικονομία

17.05.2020 | 08:33 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τουρισμό και καταθέτοντας προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής για την στήριξή του.

Όπως τόνισε τα σενάρια για τον τουρισμό είναι εφιαλτικά και η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο μπορεί να συμβάλει με προτάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν από πλευρά ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς του τουρισμού, οι οποίες κράτησαν περίπου δύο μήνες και βοήθησαν στο να διαπιστωθούν ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο σε όλη την Ελλάδα.

Ο τουρισμός πρέπει να στηριχθεί κατά προτεραιότητα, διότι συμβάλλει πολύ περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ της χώρας, επισήμανε.

Για να προσθέσει: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απαισιόδοξο αλλά εξαιρετικά ρεαλιστικό σενάριο και ενδεχόμενο, ο τουρισμός να είναι το "βαρίδι" που θα συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία σε τεράστια ύφεση». 

Και αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί ο τουρισμός.

«Κλειδιά», η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η επιδότηση της εργασίας-όχι της ανεργίας.

Να δοθεί 1 δισ. για τον εσωτερικό τουρισμό

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι να «αντισταθμιστεί»  η έλλειψη της εξωτερικής ζήτησης, συνεπώς κρίσιμο είναι να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

«Το κράτος θα πρέπει να καλύψει το κόστος για να πάει ο κόσμος διακοπές» ως προς τη διαμονή, τη μετάβαση, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την εστίαση, είπε.

Με περίπου 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί η μεταφορά, η διαμονή -και για κάποιους η σίτιση- για περίπου 4.750.000 Έλληνες. Σημαντικό είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, προσέθεσε.

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ανάγκη να επιδοτηθεί από το κράτος η εργασία και να αξιοποιηθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι.

Σχολίασε εξάλλου, ότι δεν έχει διαφημιστεί στο εξωτερικό, το πλεονέκτημα της χαμηλής νοσηρότητας από κορωνοϊό που έχουμε στην Ελλάδα.

Για το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ που είναι προ των πυλών, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.  Και προσέθεσε ότι «σημασία έχει οι επιχειρήσεις να έχουν έσοδα για να μπορούν να αποδώσουν και ΦΠΑ».