Ελλάδα

Με αυστηρά μέτρα προστασίας η πρεμιέρα της θείας λειτουργίας παρουσία πιστών

17.05.2020 | 21:10 Eνσωμάτωση

Τελέστηκε σήμερα το πρωί, μετά από δυο μήνες, η πρώτη θεία λειτουργία στις εκκλησίες με την παρουσία πιστών, ενώ έγινε και η θεία μετάληψη, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Στο εσωτερικό των εκκλησιών οι πιστοί ήταν μετρημένοι ανάλογα με το μέγεθος των ναών, ενώ στον προαύλιο χώρο είχαν συγκεντρωθεί πολλαπλάσιοι. 

Οι πιστοί κάθισαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Σμύρνη  με αποστάσεις ασφαλείας. Ορισμένοι φορώντας μάσκα και άλλοι χωρίς. Κάποιοι έκαναν υπόκλιση στις εικόνες και άλλοι με ευλάβεια τις ασπάζονταν.   

Το προσωπικό του ναού καθόλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας καθάριζε με απολυμαντικό τις εικόνες. Αντισηπτικά υπήρχαν σε όλες τις εισόδους των ναών ενώ το αντίδωρο δόθηκε σε σακουλάκι.  

Κατάμεστα από κόσμο και τα προαύλια των εκκλησιών, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.  

Τα καινούργια δεδομένα της εποχής του κορωνοϊού εφάρμοσε με επιτυχία η Εκκλησία της Ελλάδος, με τους ιερούς ναούς και τους πιστούς να τηρούν κατά γράμμα τους νέους κανόνες. Στους ναούς υπήρχε σύστημα ελεγχόμενης εισόδου των πιστών κατά σειρά προσέλευσης.

Ανάλογα με τα τετραγωνικά του ναού ήταν και ο αριθμός των πιστών, με μέγιστο τα 50 άτομα.

Αντί κηρύγματος αναγνώστηκε εγκύκλιο σημείωμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η προσέλευση των πιστών στις λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού.