Ελλάδα

Με αποστάσεις, μέτρα και… πιστούς οι εκκλησίες από σήμερα

17.05.2020 | 07:02 Eνσωμάτωση

Με πιστούς θα τελούνται ξανά από σήμερα οι λειτουργίες στις εκκλησίες της χώρας, καθώς ύστερα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, οι τόποι λατρείας επιστρέφουν σε μια σταδιακή κανονικότητα.

Στους χώρους των εκκλησιών θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, με μέγιστο αριθμό τους 50, θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πιστών, αντισηπτικά, ενώ η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.

Μάλιστα, σε κάποιες εκκλησίες, θα πραγματοποιηθούν δύο έως και τρεις λειτουργίες σήμερα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ο πρωτοπρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μεταμόρφωση, Βασίλειος Χρηστίδης, μίλησε στο MEGA και τον Γιάννη Ζιάκα για την σημερινή επιστροφή στην εκκλησιαστική κανονικότητα.

«Είναι μεγάλη μέρα για εμάς. Μετά από δύο μήνες ανοίγουν οι εκκλησίες. Κι εμείς και οι πιστοί θα μπορούμε να ερχόμαστε στις εκκλησίες να λειτουργούμε και να λαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού. Μας δυσαρεστεί που μείναμε δύο μήνες μακριά από την εκκλησία. Τώρα επανερχόμαστε στη φυσική κατάσταση» σχολίασε σχετικά.

Αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και για το αν θα μπορούσε να γίνει με πλαστικό κουταλάκι, υπογράμμισε ότι «η πρακτική της εκκλησίας εδώ και αιώνες για τη Θεία Ευχαριστία είναι ίδια. Δεν μπορεί να αλλάξει. Το πλαστικό κουταλάκι είναι ασέβεια. Αν κάποιος νομίζει ότι θα κολλήσει, δεν πιστεύει, άρα γιατί να κοινωνήσει».

«Οι περισσότεροι πιστοί μας περίμεναν να ανοίξει η εκκλησία να κοινωνήσουν» υποστήριξε ο ιερέας.