Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στα 2.834 τα συνολικά κρούσματα – 163 οι νεκροί

17.05.2020 | 18:13 Eνσωμάτωση

Ένας θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 163.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.834 μετά την επιβεβαίωση 15 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 55,2% αφορά άνδρες.

Ακόμα, όσον αφορά στους νεκρούς, η διάμεση ηλικία ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 22 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 72 ετών. Από αυτούς, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χατζηγεωργίου έκανε ειδική αναφορά στην άρση των μέτρων στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν εξαφανίστηκε ο ιός».

«Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ’ ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας» τόνισε.

Ακόμα, μιλώντας για τις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον φονικό ιό, ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε:

«Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορωνοϊό δε βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χωρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε πως συνεχίζεται ομαλά η επαναφορά στην κανονικότητα, με την πρώτη μέρα επιστροφής των πιστών στους ναούς να γίνεται χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στις εκκλησίες αλλά και στις παραλίες τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Κάποιες εξαιρέσεις, όπως οι εικόνες συνωστισμού σε λεωφορεία δεν είναι ο κανόνας, και όπως ανέφερε ο ίδιος δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης να τηρούνται τα μέτρα. Πρέπει να δείξουν όλοι, οδηγοί και πολίτες, υπευθυνότητα.