Ελλάδα

Ελεύθερες από Δευτέρα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τι ισχύει για τα πλοία

17.05.2020 | 21:41 Eνσωμάτωση

Άρση περιορισμών θα έχουμε από αύριο Δευτέρα και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Οι οδηγοί των ΚΤΕΛ αισιοδοξούν πως το άνοιγμα των μετακινήσεων θα βοηθήσει τον κλάδο τους, ο οποίος δυο μήνες τώρα έχει δεχτεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Τελευταία ημέρα σήμερα που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις και αρκετοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, είτε για εργασία είτε για να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους.

Με τους μισούς επιβάτες θα φεύγουν τα πλοία χωρίς καμπίνες και με το 55% τα πλοία με καμπίνες μέχρι και τις 15 Ιουνίου, ενώ κανείς δεν θα επιβιβάζεται σε αυτά χωρίς να περνάει από τη διαδικασία της θερμομέτρησης.

Κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις του 1,5 μέτρου θα κάθονται οι επιβάτες στα σαλόνια και το κατάστρωμα. Στις καμπίνες επιτρέπεται μόνο ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια ή ζευγάρι.

Στα αεροπορικά καθίσματα μια θέση θα είναι κατειλημμένη και μία κενή.

Σε όλους τους χώρους στο εσωτερικό του πλοίου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για το προσωπικό, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά σε όλους τους χώρους ελεύθερα προς χρήση για τους επιβάτες.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα υπάρχει ειδικά απομονωμένο μέρος όπου θα παραμείνει μέχρι την αποβίβασή του στο πιο κοντινό λιμάνι. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορωνοϊού κόστισε σε οδηγούς και υπαλλήλους των ΚΤΕΛ, που βλέπουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό να απελευθερώνονται, αλλά τα μέτρα να παραμένουν.

Τη Δευτέρα ξεκινούν και τα δρομολόγια των τρένων, στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη ανακοινώσει πως σε όλα τα δρομολόγια εφαρμόζονται οι κανόνες ασφαλείας για προσωπικό και επιβάτες.

Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.