Κόσμος

Διάσταση απόψεων Βρυξελλών-Λονδίνου για το Brexit

17.05.2020 | 14:12 Eνσωμάτωση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ύστερα από το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία, μετά το Brexit. 

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τους Βρετανούς για έλλειψη κατανόησης ενώ το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη παρουσιάζει συνεχώς «νέες και μη ισορροπημένες» απαιτήσεις. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν βρει μια συμφωνία αναφορικά με το τι εμπορικές σχέσεις θα έχουν από εδώ και πέρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ. 

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη υπάρχει αδιέξοδο.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε λόγο για «απογοητευτικές» συνομιλίες και δήλωσε απαισιόδοξος για μια συμφωνία λόγω «έλλειψης κατανόησης» της κατάστασης από την βρετανική πλευρά. 

Ο Μπαρνιέ ζήτησε από τη Βρετανία να είναι «ρεαλιστική» στις προτάσεις υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να επιλέγει να φύγει από την ΕΕ και παράλληλα να θέλει να επωφεληθεί στο μέγιστο από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν πλέον το σενάριο νέας παράτασης των διαπραγματεύσεων καθώς θεωρείται απίθανη μια συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2020. Φοβούνται επίσης ότι ίσως το Λονδίνο προσπαθήσει να «σπάσει» την ευρωπαϊκή ενότητα προσεγγίζοντας ξεχωριστά τα κράτη μέλη.