Οικονομία

Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού

17.05.2020 | 21:36 Eνσωμάτωση

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της επανεκκίνησης. Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, που έρχεται να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με κρατική επιδότηση των καλοκαιρινών διακοπών των Ελλήνων.  

Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο λόγω του κορωνοϊού, με την Ελλάδα να προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα της επανεκκίνησής του.

Οι ξενοδόχοι παραμένουν ακόμη αισιόδοξοι αν και ξέρουν πως τους περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι αλλά και ένας πιο δύσκολος χειμώνας.

Μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης του τουρισμού, με τη μείωση ΦΠΑ στη διαμονή να «κλειδώνει» τελικά από το 13 στο 6% έως το τέλος του έτους, ως αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος της λειτουργίας των ξενοδοχείων. Από την άλλη οι εποχικές προσλήψεις παραμένουν καθηλωμένες.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρότεινε να «αντισταθμιστεί» η έλλειψη της εξωτερικής ζήτησης με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Ξενοδόχοι, κυρίως μεγάλων νησιών, τονίζουν πως ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον εξωτερικό τουρισμό.