Οικονομία

Ικανοπιημένη η Αθήνα για τις αποφάσεις Eurogroup – «Αγκάθι» παραμένει το Ταμείο Ανάκαμψης

16.05.2020 | 14:12 Eνσωμάτωση

Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού και έχει χρειαστεί να αναστείλουν προσωρινά ή να μειώσουν τις δραστηριότητές τους και τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. Για να υποστηρίξει τους εργοδότες και να προστατεύσει τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους από την απώλεια θέσεων εργασίας ή εισοδήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέο προσωρινό μηχανισμό, που ονομάζεται SURE (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης), για να βοηθήσει τις εθνικές προσπάθειες να προστατέψουν την απασχόληση.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων της ΕΕ που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δείκτη ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας και η Ελλάδα περιμένει να λάβει σημαντική βοήθεια από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει σε δάνεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Η Ε λλάδα υπολογίζει στα 3,7 δισ. και μάλιστα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Αθήνα θα πληρώσει 800 εκατομ. ευρώ λιγότερα σε τόκους την επόμενη δεκαετία εάν πάρει το δάνειο.

Το αγκάθι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και οι διαφορές Βορρά και Νότου παραμένουν αγεφύρωτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα παρουσιαστεί 27 Μαΐου και μπορεί να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.