Πολιτική

Η Ντόρα Μπακογιάννη στο «MEGA Σαββατοκύριακο»

16.05.2020 | 10:40 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη νέα όψη της πλατείας Ομονοίας, αλλά και στο συνωστισμό που σημειώθηκε κατά την παρουσίασή της από το δήμαρχο Αθηνών.

«Μια μοναδική Ομόνοια. Μια ωραία πλατεία που αποδόθηκε στους Αθηναίους, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια απόδοσης του δημόσιου χώρου» υπογράμμισε σχετικά.

Όσον αφορά το συνωστισμό, υποστήριξε ότι «δεν ξέρω πολύ κόσμο που ζήτησε συγγνώμη. Το παραδέχθηκε ο άνθρωπος. Είπε συγγνώμη έκανα λάθος. Δεν ξέρουμε πολλούς ανθρώπους με ταχύτητα να αναγνωρίζουν το λάθος τους».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «το σημαντικό είναι να πειστούμε όλοι ότι η κοινωνική απόσταση είναι επιβεβλημένη πολιτική».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε «δυστυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Άρα κάθε απόφαση, όπως αυτή που πήραμε σήμερα για την επαναλειτουργία των οργανωμένων πλαζ, ενέχει κίνδυνο».

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κρατώντας αποστάσεις προστατεύει τον εαυτό του και το διπλανό του. Ίσως θα έχουμε και παρατράγουδα στις πλαζ. Όμως δεν μπορούσαμε να μείνουμε κλειστά. Κάνουμε το σταυρό μας, τις ανοίγουμε και ελπίζουμε ο κόσμος να έχει τη συναίσθηση της ατομικής ευθύνης» τόνισε, εξηγώντας, ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η δυνατότητα επαφών μεταξύ του κόσμου στα σημεία, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, η πρώην υπουργός, υπογράμμισε ότι «δεν θα είναι παράλογο. Δεν θα μετατραπούν σε νοσοκομεία τα ξενοδοχεία. Στόχος είναι το σχέδιο να είναι λιτό, εύκολα εφαρμόσιμο, απόλυτο, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, να κάνουμε διακοπές, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Ως προς αυτό, επισήμανε, ότι από την περιορισμένη λόγω κορωνοϊού ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, η χώρας μας διεκδικεί το μεγαλύτερο κομμάτι. «Σε όλο τον κόσμο πήγε το μήνυμα του πόσο καλά χειριστήκαμε τον κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

Τέλος, μιλώντας για την επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων από την προσεχή Δευτέρα αλλά όχι των καταστημάτων εστίασης, σημείωσε πως «δεν άνοιξαν γιατί η υγειονομική επιτροπή ακόμα δεν το έχει αποφασίσει να τα ανοίξει».

«Εάν ρωτούσατε εμένα θα ήθελα να τα ανοίξω αύριο. Θα αποσυμφορηθούν πλατείες και χώροι εάν ανοίξουν οργανωμένα. Για να μη θέλει η υγειονομική επιτροπή να τα ανοίξει ακόμα, θέλουν να μετρήσουν τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας αλλαγής με βάση το άνοιγμα, να δουν αν παρουσιαστεί πρόβλημα σε κάποιο χώρο. Αν κάτι με δίδαξε η κρίση είναι ότι όλοι μας πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Άπαξ και οι ειδικοί μας πούνε να τα ανοίξουμε, τα ανοίγουμε αύριο» κατέληξε.