Κόσμος

Επιτυχή τα πρώτα πειράματα του εμβολίου σε πιθήκους – Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

16.05.2020 | 14:14 Eνσωμάτωση

Τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε πειραματόζωα κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους είναι γεγονός.

Το εμβόλιο, που έχει αρχίσει να χορηγείται σε ανθρώπους εθελοντές υπό κλινική δοκιμή στο πανεπιστήμιο της πόλης, αποδεικνύεται ότι ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των έξι μακάκων ρέζους στους οποίους χορηγήθηκε.

Οι εξετάσεις 28 ημέρες μετά από τον εμβολισμό, έδειξαν ότι οι πίθηκοι ανέπτυξαν αντισώματα που απέτρεψαν την προσβολή των πνευμόνων τους από τον κορωνοϊό.

Ο επιδημιολόγος Στίβεν Έβανς από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που μελέτησε τα πορίσματα της έρευνας δήλωσε ότι πρόκειται «οπωσδήποτε για καλά νέα».

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές στους ανθρώπους αναμένεται να προκύψουν με κάποια βεβαιότητα σε διάστημα έως και έξι μηνών.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσειw για τη δεύτερη φάση του Brexit

Μέχρι τις 31 Ιουνίου πρέπει να ζητήσει η Βρετανία παράταση για τη διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας κάτι που δεν προτίθεται να κάνει.

Αντιθέτως κατηγορεί την ΕΕ ότι έχει ιδεολογικές εμμονές και επινοεί όρους της τελευταίας στιγμής ώστε να κρατήσει τη χώρα δέσμια των Βρυξελλών στην περίοδο μετά το Brexit.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπααρνιέ, διαπραγματευτής της ΕΕ, δήλωσε πως η Βρετανία δεν πρόκειται να θυσιάσει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων της Βρετανίας.

Οι δύο πλευρές μάλιστα αλληλοκατηγορούνται και σε νομικό επίπεδο. Η Βρετανία διαμήνυσε στο Λονδίνο ότι κινείται νομικά εναντίον της ΕΕ, γιατί δεν προστατεύει τα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας με ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ενώ αντίστοιχες κατηγορίες προσάπτει και ο υπουργός Επικράτειας εναντίον της ΕΕ για τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ.