Κόσμος

Ανοίγουν οι παραλίες και σε ΗΠΑ – Πορτογαλία

16.05.2020 | 13:17 Eνσωμάτωση

Το πιο κρίσιμο τεστ για όλες τις κυβερνήσεις, ιδιαιτέρως των χωρών που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι το άνοιγμα των παραλιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης κρατάει τα σκήπτρα στα κρούσματα και τα θύματα, όμως από το επόμενο Σαββατοκύριακο, σχεδιάζει να ανοίξει τις παραλίες λόγω και της ημέρας μνήμης των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον, την Δευτέρα 25 Μαΐου.

Ήδη κάποιες παραλίες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι άνοιξαν για το κοινό και οι εικόνες από ψηλά είναι ενθαρρυντικές. Οι λουόμενοι τηρούν τις αποστάσεις, δεν συναθροίζονται σε μεγάλες παρέες και δείχνουν ότι συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας.

Όλοι ανησυχούν για το τριήμερο 23-25 Μαΐου που σηματοδοτεί και την έναρξη της θερινής περιόδου.

Η Νέα Υόρκη σκοπεύει να ακολουθήσει το Νιου Τζέρσι, το Κονέκτικατ και το Ντελάγουερ που ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τις παραλίες τους για το εορταστικό τριήμερο.

Η Πορτογαλία σκοπεύει να επιτρέψει το μπάνιο σε οργανωμένες παραλίες από τις 6 Ιουνίου.

Με τον δείκτη μεταδοτικότητας Ρ0 να βρίσκεται κοντά στο 0,97, η Λισαβώνα θέτει αυστηρούς κανόνες στους λουόμενους.

Οι παρέες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο, οι ξαπλώστρες θα διατίθενται μόνο για τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και δεν θα επιτρέπονται τα παιχνίδια στην παραλία με τη συμμετοχή άνω των δύο ατόμων.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενθάρρυνε τους πολίτες να κατεβάσουν στα κινητά τηλέφωνά τους μια εφαρμογή που θα τους πληροφορεί αν η πλαζ που έχουν επιλέξει είναι γεμάτη ή έχει ακόμη κενές θέσεις.

Οι πληροφορίες θα λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τις παραλίες που θα ενημερώνουν ακόμα και για το αν οι λουόμενοι τηρούν τις αποστάσεις.

Ο κ. Κόστα τόνισε πως η αστυνομία δεν θα αναλάβει να επιτηρεί τις παραλίες και κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν μόνοι τους τα μέτρα.