Ελλάδα

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες: Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

16.05.2020 | 07:54 Eνσωμάτωση

Από σήμερα, αναμένεται ο κόσμος να ξεκινήσει τα μπάνια του, με την εύνοια και του καιρού, όμως πλέον η παραμονή στις παραλίες θα γίνει με όρους.

Συγκεκριμένα, σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων, ενώ ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away). Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και η πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου καταστημάτων και καταναλωτών εστίασης και διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου, για τα νέα μέτρα στις παραλίες και στα μαγαζιά, τις προετοιμασίες των καταστημάτων και το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν όχι μόνο αυτά που δε θα ανοίξουν καθόλου φέτος, αλλά και αυτά που θα λειτουργήσουν τελικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έγινα αγώνας δρόμου» για να προλάβουν τα καταστήματα και οι παραλίες να προετοιμαστούν με βάση τα νέα μέτρα. Γίνονται διαρκείς απολυμάνσεις στους χώρους που θα χρησιμοποιούντα από τους πολίτες, ενώ έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με απόσταση μεταξύ τους.

Ο κ. Κονδύλης έδωσε δυο βασικές οδηγίες για την παραμονή στην παραλία και οι οποίες είναι οι εξής. Χρήση προσωπικής πετσέτας στις ξαπλώστρες και τήρηση των αποστάσεων, ενώ για τις τιμές υποστήριξε πως στο βαθμό που εξαρτάται από το δήμο, θα παραμείνουν ίδιες. «Μπορούμε κι έτσι να περάσουμε όμορφα», ήταν το μήνυμα του δημάρχου.

Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντίνου, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως προς την προσαρμογή στα νέα μέτρα, αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όποιον τα παραβιάζει. Ο τζίρος των καταστημάτων «δε βγαίνει ούτε για αστείο», δήλωσε και τόνισε πως το 1/3 των επιχειρήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει, ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν κλειστές.