Υγεία

Αισιοδοξία ότι θα βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

16.05.2020 | 21:16 Eνσωμάτωση

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχετικά με τις έρευνες για το πειραματικό εμβόλιο που βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν είναι έτοιμο το εμβόλιο σκέφτεται να το διαθέσει μόνο στους Αμερικανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για το ενδεχόμενο να διατεθεί δωρεάν στους Αμερικανούς πολίτες το εμβόλιο κατά του κορωνοιού.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους το εμβόλιο θα έχει βρεθεί. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα περιμένει την παρασκευή εμβολίου για να ανοίξει και πάλι την αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε 14 κορυφαίους υποψηφίους για την παρασκευή εμβολίου, τονίζοντας ότι υπάρχει και συνεργασία με άλλες χώρες.

Όμως το γρήγορο τεστ κορωνοιού της αμερικανικής εταιρείας Abbott που επαίνεσε δημοσίως ο Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες και χρησιμοποιείται καθημερινά στον Λευκό Οίκο βρίσκεται πλέον κάτω από τον εξονυχιστικό έλεγχο της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής καθώς μετά ύστερα από μελέτες υπάρχουν ανησυχίες για την ακρίβεια του.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής στρατηγικής για βιολογικές απειλές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο καβαλέρι προέβλεψε ότι το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοιό θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2021.

Το εμβόλιο πάντως που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέχρι στιγμής είναι αυτό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Όπως έδειξαν τα ευρήματα από μελέτη σε έξι πιθήκους το εμβόλιο δείχνει να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοιού.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι τελικά επιτυχές καθώς οι μελέτες σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.