Πολιτική

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι προκλητικές κινήσεις Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο

15.05.2020 | 08:36 Eνσωμάτωση

Απτόητη συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις, κλιμακώνοντας την ένταση σε όλα τα επίπεδα. Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τη Λήμνο, την ώρα που επισκεπτόταν το νησί ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ τουρκικές ΜΚΟ και πανεπιστημιακοί προσφεύγουν στη διεθνή Δικαιοσύνη ζητώντας να επιστραφούν στην Τουρκία η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Δυτική Θράκη.

Η Τουρκική αεροπορία προσπάθησε να επαναλάβει την παρενόχληση που είχε κάνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ενώ αυτός ήταν στις Οινούσσες πριν λίγες ημέρες, αλλά αυτή την φορά απέτυχε. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Ινσιρλίκ και τα ιπτάμενα τάνκερ που θα τα ανεφοδίαζαν άργησαν στο ραντεβού και ο δεύτερος, η παρουσία των ελληνικών μαχητικών.

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού φιλοξενεί άρθρο σύμφωνα με το οποίο 100 τουρκικές ΜΚΟ και πανεπιστημιακοί θα προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη ζητώντας να επιστραφεί στην Τουρκία, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Δυτική Θράκη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά της για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά.

Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν τις τουρκικές προκλήσεις και παραβατικότητα στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας.

Όλες τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος και ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

«Πηγαίνουμε σε ένα θερμό καλοκαίρι» υποστήριξε ο κ. Ρομπόπουλος, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμά της.

«Η οικονομική κρίση της Τουρκίας, η πίεση που δέχεται ο Ενρτογάν χωρίς να χάνει όμως την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος, το γεγονός ότι αναζητά χρήματα, αλλά και η  ανακοίνωση της πενταμερούς τηλεδιάσκεψης μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτν, Γαλλίας και Κύπρου, με την οποία καταγγέλλεται η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή, εμπεδώνουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα προΐσταται μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί αντιτουρκικός άξονας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως η Άγκυρα θέλει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ωστόσο, υπάρχει και μια διαφοροποίηση όσον αφορά την Ρωσία, η οποία φαίνεται να αποστασιοποιείται από τον Χαφτάρ και να αναζητά άλλο σύμμαχο για να στηρίξει στην ανατολική Λιβύη.

«Μπορεί να έχουμε ανακατατάξεις στην περιοχή της Λιβύης», κατέληξε ο κ. Φίλης.