Οικονομία

Τα εφιαλτικά σενάρια για την ανεργία και τα «αγκάθια» των μέτρων για τον κορωνοϊό

15.05.2020 | 07:08 Eνσωμάτωση

Εφιαλτικά είναι τα τρία σενάρια για την ανεργία σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Την έρευνα παρουσίασε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Το «καλό» σενάριο για το 2020 ξεκινά από ανεργία στο 19,02%, στο «κακό» σενάριο η ανεργία φθάνει στο 20,3%, ενώ στο ακόμη χειρότερο σενάριο, αγγίζει το 21,6%.

Αναλύθηκε επίσης, ποια είναι τα οκτώ «αγκάθια» των μέτρων για τον κορωνοϊό για επιχειρήσεις-επαγγελματίες-εργαζομένους.

Ειδική αναφορά έγινε στον κίνδυνο των απολύσεων και στις «ψαλιδισμένες» αποδοχές.

Για όλα αυτά τα θέματα και για την πίεση που αναμένεται να δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας μίλησε στην εκπομπή ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος.

Ο κ. Μπούρλος εξήγησε το πλαίσιο βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν τους εργαζομένους τους σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Όπως σχολίασε, σε αυτήν τη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα έχουν σημαντική μείωση των αποδοχών τους «και ελπίζουμε ότι θα έρθει το κράτος για να καλύψει ένα 40-60% των απωλειών».  

Ενώ ένα επιπλέον θέμα για αυτές τις περιπτώσεις εργαζομένων είναι το πώς θα ασφαλιστούν για αυτό το συγκεκριμένο διάστημα. 

Για την ανεργία, ο κ. Μπούρλος τόνισε πως η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας αναμένεται να είναι σκληρή.

Σχετικά με το αναλογικό επίδομα, επισήμανε πως οι δικαιούχοι θα λάβουν την αντιστοιχία των 534 ευρώ για το χρονικό διάστημα που συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας.