Κόσμος

Κορωνοϊός: Κόντρες στην Ευρώπη έφερε το άνοιγμα των συνόρων

15.05.2020 | 20:45 Eνσωμάτωση

Σε χαλάρωση διαφορετικών ταχυτήτων, με επιμέρους συμφωνίες, αλλά και αντιπαραθέσεις, προχωρούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Την αρχή έκαναν οι χώρες της Βαλτικής, ενώ ακολούθησε το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

Μετά από δυο μήνες αποκλεισμού αυξάνεται η κίνηση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας καθώς επιτρέπονται πλέον τα επαγγελματικά ταξίδια και οι επισκέψεις σε συγγενείς.

H Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία η Ελβετία και το Λουξεμβούργο χαλαρώνουν τους ελέγχους στα σύνορά τους με την προσδοκία συνολικής κατάργησης μετά από ένα μήνα.

Προηγήθηκαν, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που δημιούργησαν την πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιμέρους πολυμερείς συμφωνίες καθώς και εκείνη μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για άρση της καραντίνας στα ταξίδια από τη μια στην άλλη χώρα, προκαλεί αντιδράσεις των υπολοίπων. Ιδίως των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Μέτωπο άνοιξε μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε καραντίνα δυο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες από τις χώρες του Σέγκεν με αποτέλεσμα το Παρίσι να εξαγγείλει το ίδιο μέτρο για τους ταξιδιώτες από την Ισπανία. Αντίθετα η Σλοβενία άνοιξε σήμερα τα σύνορά της σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς καραντίνα.