Κόσμος

Φίλης στο MEGA: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την τουρκική οικονομία

15.05.2020 | 18:21 Eνσωμάτωση

Στα πρόθυρα πτώχευσης είναι η Τουρκία, με τον Ερντογάν να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση. Ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Πανεπιστημιο Αθηνών, μίλησε στο LIVE NEWS για το πως επηρεάζει αυτό τη χώρα μας.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί κατά 17% σπάζοντας πλέον το ψυχολογικό φράγμα των 7 λιρών το δολάριο. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και ο Ερντογάν όπως τόνισε ο κ. Φίλης στο MEGA θα προσπαθήσει να  ξεφύγει από τα εσωτερικά του προβλήματα, δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα. 

«Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, λόγω του κορωνοϊού, όπου οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, θέλουν να φυλάξουν τα δικά τους χρήματα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό

Ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Καταριανοί που ήδη κάνουν αυτή τη δουλειά με τους Τούρκους, ούτε οι Ιάπωνες, ούτε και οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή εκδίδουν επίσημες ανακοινώσεις, στις κεντρικές τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα. 

Ο κ. Ερτνογάν έχει μεγάλο θέμα με το ΔΝΤ και τους Αμερικανούς γιατί ήταν εκείνος που έβγαλε την Τουρκία από το ΔΝΤ και τώρα θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω. 

Η Τουρκία για το 2020 πρέπει να πληρώσει, 170 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος. Και πρέπει να το πληρώσει φέτος. Τα μισά από αυτά πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο. 

Οι επόμενοι 2-3 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για την τουρκική οικονομία. Θα πρέπει να επριμένουμε κρίση πρώτη μεγέθους με την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τις Συμπληγάδες που αντιμετωπίζει μέσω της Ελλάδας»