Ελλάδα

Δίκη Τοπαλούδη: Αντιπαράθεση δικηγόρων για τις αναφορές της εισαγγελέως

15.05.2020 | 06:49 Eνσωμάτωση

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων σημειώθηκε μετά την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. 

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού που ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως για τις αναφορές που έκανε για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων στη δίκη Τοπαλούδη. 

Όπως τόνισε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Μιχάλης Καλατζόπουλος η ένσταση του ΔΣΑ δεν είχε να κάνει με την ουσία της υπόθεσης, αλλά σχετικά με τα όσα ανέφερε η εισαγγελέας για τους δικηγόρους, υποστηρίζοντας ότι είναι απαξιωτικά για το δικηγορικό Σώμα. 

«Είναι προσβητικά τα όσα είπε, ότι δεν είμαστε συλλειτουργοί οι δικηγόροι στην απονομή της Δικαιοσύνης, για το σύνολο του δικηγορικού Σώματος, αλλά και επικίνδυνα για τη Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Καλατζόπουλος. 

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θανάσης Καμπαγιάννης, υπογράμμισε ότι η αποδοκιμασία του Δημήτρη Βερβεσού ήταν προσωπική και πως δεν υπήρξε απόφαση της Ολομέλειας του ΔΣΑ. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εισαγγελική πρόταση «τάραξε τα νερά», σημειώνοντας ότι η εισαγγελέας έβαλε στο κέντρο της υπόθεσης τη βία που δέχθηκε το θύμα από τους δράστες. 

Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρξαν κάποιες αντιδικηγορικές δηλώσεις από την εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ δεν βοήθησε το δικηγορικό Σώμα. 

«Είναι σαφές ότι το Ποινικό Δίκαιο δεν θέλει πάθος εντός της δικαστικής αίθουσας, ιδιαίτερα από δικαστές και εισαγγελείς» πρόσθεσε ο κ. Καμπαγιάννης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί αν αυτός ο συναισθηματισμός από την εισαγγελέα επηρέασε στο να έχουν δίκαιη δίκη οι κατηγορούμενοι. «Αφού οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δεν ζήτησαν την εξαίρεσή της, τότε δεν αισθάνθηκαν κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε. 

Τέλος, ο κ. Καλατζόπουλος υποστήριξε ότι «η εισαγγελέας της έδρας με τη στάση της έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε τη δίκη, αλλά ούτε και τους δικηγόρους», ενώ για το άνοιγμα των δικαστηρίων την 1η Ιουνίου σημείωσε ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν υπάρχει σαφές σχέδιο ή ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας.