Καιρός

Αντιμέτωπη με μίνι – καύσωνα η Ελλάδα

15.05.2020 | 14:24 Eνσωμάτωση

Αρκετή θα είναι η ζέστη σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες, με ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, σκόνη από την Αφρική και υγρασία που σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια σχετικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο προβλέπεται αρκετή ηλιοφάνεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, το Ιόνιο αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο περιμένουμε αραιές νεφώσεις μέσα στη μέρα και αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Δυο φαινόμενα που σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια θολή ατμόσφαιρα.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ημέρας, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Έτσι το μεσημέρι οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα βόρεια τους 33-36 βαθμούς, ζέστη αλλά λίγο πιο χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές. Στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και νότια 39-40 βαθμούς και πιθανόν τοπικά και 41 βαθμούς σε περιοχές του νομού Φθιώτιδας, στη Βοιωτία και τη Λακωνία.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν σε διάφορες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα στραφούν σε βοριάδες σε εντάσεις 3-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λιακάδα με αραιές νεφώσεις και αρκετά θολή ατμόσφαιρα , λόγω της Αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα από 23-40 βαθμούς και μεταβλητοί άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 2-4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Η θερμοκρασία από 21-34 με ήπιους νοτιάδες στο Θερμαϊκό στα 2-4 μποφόρ.

Στην εξέλιξη του καιρού , την Κυριακή θα είναι η κορύφωση της θερμής εισβολής, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 40-41 βαθμούς. Ωστόσο στα βόρεια, η συννεφιά θα κρατήσει λίγο από την ηλιακή ακτινοβολία, θα κάνει όμως και σε αυτές τις περιοχές αρκετή ζέστη με 34-35 βαθμούς.

Κλείνοντας, την Δευτέρα περιμένουμε αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια, με αρκετή ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές. Θα παραμείνει η ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά φαίνεται να πέφτει λίγο η θερμοκρασία κυρίως στις βόρεια. Οι άνεμοι και τις 2 ημέρες δεν θα ξεπεράσουν τα 4 και τοπικά 5 μποφόρ.