Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τον τουρισμό

14.05.2020 | 20:10 Eνσωμάτωση

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο κόσμος του τουρισμού ο οποίος αναμένει τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την περιορισμένη - έτσι και αλλιώς - σεζόν. Μέχρι το Σάββατο ο πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασίσουν πώς θα «ανοίξει» η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Στα χέρια των κρατών – μελών πετούν οι Βρυξέλλες την καυτή πατάτα της διαχείρισης του τουριστικού προϊόντας αφήνοντας ταξιδιώτες και επαγγελματίες του κλάδου κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να μπει στην ουσία των προτάσεων της Κομισιόν οι οποίες αφήνουν πολλά θολά σημεία και ερωτήματα για ταξιδιώτες και επαγγελματίες του κλάδου. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς – πιθανότατα το Σάββατο – προκειμένου εντός της προσεχούς εβδομάδας να γίνουν οι ανακοινώσεις για το πώς θα «ανοίξει» η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Χωρίς τεστ και με γεμάτα αεροπλάνα, αποφάνθηκε η Κομισιόν και πλέον η Αθήνα καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: Θα ζητά τεστ από τους ταξιδιώτες; Ποιος θα πληρώνει το κόστος που φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ ανά άτομο;

Χωρίς απάντηση παραμένει και το ερώτημα του πότε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των χαμηλών κρουσμάτων κορωνοϊού και του επιδημιολογικού της προφίλ – ωστόσο εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν πως τίποτα ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» παρά τις συστάσεις της Κομισιόν για να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορα μεταξύ των χωρών μελών.

Η Κομισιόν κατήρτισε έναν κατάλογο μέτρων όπως η χρήση μάσκας προσώπου, η χρήση οχημάτων με μικρότερο αριθμό επιβατών, η χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων και η δημιουργία προστατευτικών για τους εργαζόμενους στις μεταφορές.

Τι θα γίνει όμως εάν ένας επιβάτης παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του;

«Τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία» επιμένουν στην κυβέρνηση και μελετούν το σχέδιο που θα περιορίσει τους κινδύνους για επισκέπτες και εργαζομένους στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση πάντως μελετά το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ξεχωριστό πακέτο οικονομικών μέτρων στήριξης για όσα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα καταλύματα επιλέξουν να ανοίξουν κανονικά μετά την 1η Ιουλίου – κρατώντας το προσωπικό τους.