Πολιτική

Οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας και οι τουρκικές επιδιώξεις στο «μικροσκόπιο» του «MEGA Mag»

14.05.2020 | 10:28 Eνσωμάτωση

«Ακτινογραφία» της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Ελλάδας κάνουν ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο αντιστράτηγος ε.α., Στέλιος Παναγόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag». 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, ο τούρκος πρόεδρος «εμφορείται από μια φαντασίωση ότι είναι κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας» και προσπαθεί να κάνει της χώρα του «περιφερειακή δύναμη, αλλά ουσιαστικά γίνεται περιφερειακός ταραξίας».

«Αισθάνεται εγκλωβισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν. Ενοχλείται που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε, ενώ σχολιάζοντας τον αγωγό East Med, έκανε λόγο πως «καμία χώρα δεν αποκλείεται από τον αγωγο. Η Τουρκία αποκλείει μόνη της τον εαυτό της γιατί δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους γείτονές της».

Σχετικά με τα γεγονότα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, σημείωσε ότι «το στραπάτσο στον Έβρο στερεί το εργαλείο πίεσης του Ερντογάν προς την Ευρώπη», τονίζοντας ότι το ελληνικό «θετικό κεκτημένο στον Έβρο υποχρέωσε την Τουρκία σε αναδίπλωση».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη «όσο δεν υπάρχει κοινό πεδίο συζήτησης», προσθέτοντας ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών που αναγνωρίζει η Αθήνα αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, σχετικά με τις τουρκικές προθέσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει δυναμικά εάν χρειαστεί.

«Η Αγιά Σοφία είναι παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Ανήκει στην Unesco, όχι στην Τουρκία έτσι πλά» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «αναθεωρητική δύναμη που προσπαθεί να επιβάλει τον εαυτό της ως περιφερειακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι εφικτό.

«Επειδή πρέπει να αποδείξει κάτι στο εσωτερικό του, ίσως συνεχίσει ο Ερντογάν όσα έκανε σε Έβρο και νησιά . Ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να δημιουργεί θερμή κατάσταση στην περιοχή μας. Πιθανόν η παραφροσύνη να τους οδηγήσει σε ενέργεια σε βάρος μας» σχολίασε σχετικά.

Τέλος, για την τακτική των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, ανέφερε πως «ότι ζητάει τώρα τα είχε αναφέρει καιρό πριν. Και όταν βρίσκει κατάλληλη ευκαιρία επαναφέρει τα θέματα που την ενδιαφέρουν και τα εμπλουτίζει».