Κόσμος

Νόσος Kawasaki: Παγκόσμιος συναγερμός για το φλεγμονώδες σύνδρομο που προσβάλλει τα παιδιά

14.05.2020 | 17:56 Eνσωμάτωση

Πολλά παιδιά σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες έχουν επηρεαστεί από μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που συνδέεται με τον κορωνοϊό. 

«Νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολο για αυτόν να καταλάβει τι συνέβαινε και άκουσε τον γιατρό να λέει ότι έτσι όπως είχε αφυδατωθεί και όλα αυτά, του έδιναν μόνο άλλες 24 με 48 ώρες προτού να τον χάσουμε αν δεν λάμβανε ιατρική βοήθεια»

Η εξομολόγηση της μητέρας του εννιάχρονου Αμερικανού Μπόμπι Ντιν, που μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι, κόβει την ανάσα.

Το αγοράκι λίγες ώρες αφότου επέστρεψε από το νοσοκομείο στο σπίτι του έχοντας ξεπεράσει τον κορωνοϊό άρχισε να ανεβάζει πυρετό και να έχει πολύ δυνατούς πόνους στο στομάχι.

Έντρομοι οι γονείς του το μετέφεραν και πάλι στο νοσοκομείο του Ρότσεστερ, όπου οι γιατροί τους είπαν ότι έχει προσβληθεί από τη μυστηριώδη φλεγμονώδη ασθένεια, που συνδέεται από τους επιστήμονες με τον κορωνοϊό.

Η μητέρα εννιάχρονου συγκλονίζει:  «Είπαν ότι όλα αυτά συνέβαλαν σε αυτό και ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αυτό το σύνδρομο».

Ο Μπόμπι κατάφερε με τη βοήθεια των γιατρών να βγει νικητής και πλέον αναρρώνει στο σπίτι του. Η μητέρα του όμως ανησυχεί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις από αυτή την τραυματική εμπειρία.

Τουλάχιστον 100 παιδιά με μυστηριώδες σύνδρομο στη Βρετανία 

Τουλάχιστον εκατό παιδιά έχουν νοσηλευτεί με το μυστηριώδες «φλεγμονώδες σύνδρομο» στη Βρετανία με τους ειδικούς να προειδοποιούν τα νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι δεκάδες παιδιά, τα περισσότερα ηλικίας μεταξύ πέντε και 15 ετών, έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα της νόσου παρόμοια με αυτά της ασθένεια Kawasaki, όπως εξανθήματα και κόκκινα μάτια, μέχρι και ένα μήνα αφότου νοσήσουν με κορωνοϊό.

Τον Απρίλιο ένας 14χρονος, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή του από αυτή τη σπάνια ασθένεια στο Λονδίνου. Το παιδί για έξι ημέρες νοσηλεύτηκε στην εντατική και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό μετά τον θάνατό του.

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ιταλία

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία αλλά και στις ΗΠΑ, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά προσβάλλονται από το φλεγμονώδες σύνδρομο, που σχετίζεται με τη νόσο Covid-19.

Ήδη έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ.

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό δέκα κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς μέσα σε διάστημα δύο μηνών καταγράφηκαν δέκα κρούσματα, τη στιγμή που την προηγούμενη πενταετία είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια συνολικά 19 παιδιά.