Υγεία

Νέα Σμύρνη-Λάρισα: Ενόψει μιας υγειονομικής «βόμβας»;

14.05.2020 | 07:16 Eνσωμάτωση

Συναγερμός σήμανε χθες σε αρχές και ειδικούς επιστήμονες, καθώς εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα συνεργεία του ΕΟΔΥ και έλαβαν 652 δείγματα από τους κατοίκους.

Πιθανολογείται, ότι η έκρηξη των κρουσμάτων στη συνοικία των Ρομά, προήρλε από την κηδεία ενός 50χρονου Ρομά, ο οποίος κατέληξε από κορωνοϊό.

Το θέμα σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λαρισαίος δημοσιογράφος, Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος, οι Ρομά έδειξαν χαμηλό βαθμό συμμόρφωσεις στις οδηγίες των ειδικών.

Παράλληλα, συνέχισε, το γεγονός, ότι ένας οικισμός φιλοξενεί 2.500 άτομα, αντί 800ων,  συντείνει στο συνωστισμό. «Δύσκολο να εφαρμοστεί η καραντίνα, όταν οκτώ άτομα κοιμούνται σε ένα δωμάτιο» υπογράμμισε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για όξυνση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου όπως εξήγησε, δεν διαμένουν μόνο Ρομά.

Από την πλευρά του, ο γιατρός, σημείωσε ότι οι δύο καραντίνες που επιβλήθηκαν στην περιοχή, 21 και 14 ημερών αντίστοιχα, δεν τηρήθηκαν, παρότι «υπάρχει νεκρός από τον κορωνοϊό, βαριά διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε βρεθεί ακόμα και βρέφη θετικά στον ιό».

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας ήταν εναντίον του εγχειρήματος» σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος, λέγοντας πως ο οικισμός είναι εστία που δίνει συνεχώς κρούσματα.

«Διέφευγαν πολλοί που έπρεπε να κάνουν έλεγχο για κορωνοϊό» επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να μην μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς δειγματοληψία.

Τέλος, μια 25χρονη από τον οικισμό, ασυμπτωματική, πήγε μόνη της στο νοσοκομείο της Λάρισας χθες, έκανε τεστ για κορωνοϊό και βγήκε θετική, ανεβάζοντας το αριθμό των κρουσμάτων στα 12.