Ελλάδα

Κρήτη: Πώς βλέπουν οι άνθρωποι του τουρισμού πρωτόκολλα-συστάσεις της Κομισιόν

14.05.2020 | 08:33 Eνσωμάτωση

Προβληματισμένοι είναι οι άνθρωποι του τουρισμού, μετά τις συστάσεις και τις οδηγίες που εξέδωσε η Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και των ταξιδιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε μέρη, μάλιστα, που ο τουρισμός, είναι «αιμοδότης» της οικονομίας και βασικός συντελεστής βιοπορισμού, όπως στην Κρήτη, ο προβληματισμός είναι ακόμα εντονότερος.

Στην κάμερα του MEGA και την Ευαγγελία Μαρινάη μίλησαν δύο άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα τουριστικά δρώμενα της μεγαλονήσου.

Ο  Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων της Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, χαρακτήρισε «γενικότητες» τις ευρωπαϊκές οδηγίες, λέγοντας ωστόσο πως είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα.

«Έπρεπε να υπάρξει πιο ισχυρή ανακοίνωση για τις διμερείς σχέσεις ανάλογα με την έκθεση της κάθε χώρας στον ιό» σημείωσε, καθώς η Ελλάδα, τα έχει πάει καλύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα στη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Βλατάκης ζήτησε την αρωγή της πολιτείας προς τον κλάδο, ο οποίος όπως είπε «εάν στηριχθεί, θα φέρει άμεσα πίσω, πολλαπλάσια οφέλη».

Τέλος, ζήτησε  ρεαλισμό από τους λοιμωξιολόγους «πριν αποφασίσουν ανεδαφικά και ανεφάρμοστα πρωτόκολλα», καλώντας τους αφενός να δουν εάν αυτά που προτείνουν συνάδουν με το κλίμα των διακοπών και αφετέρου αν είναι οικονομικά βιώσιμα για τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου, ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης, ζήτηση έμπρακτη στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω ενίσχυσεις της ρευστότητας.

«Σε επίπεδο ΕΕ δεν είδαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις» είπε για τα πρωτόκολλα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των τουριστικών επιχειρήσεων δεν είναι τεχνικό,  αλλά το ότι δεν έχουν ζήτηση, με τις ακυρώσεις καθημερινά να πληθαίνουν.