Οικονομία

Κούρεμα φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Το σχέδιο των ελαφρύνσεων

14.05.2020 | 07:10 Eνσωμάτωση

Σε δεσμεύσεις ότι θα υπάρξουν μειώσεις για τους φόρους των ιδιοκτητών ακινήτων έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος ανέλυσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το σχέδιο και ποιους αφορά.

Έτσι μειώσεις στους φόρους θα δουν όσοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, ενώ ειδική αναφορά έγινε στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη μορφή που θα λάβουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις.

Αναφορά έγινε εξάλλου, στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά ποια ακίνητά τους είχαν μειωμένο ενοίκιο. 

Στο μεταξύ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται για το 2020 το σενάριο που ήθελε μείωση του ΕΝΦΙΑ συνολικά για τα ακίνητα της χώρας. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες δόσεις ή να υπάρξει έκπτωση 5% εάν καταβληθεί ο φόρος εφάπαξ.

Δόθηκαν εξάλλου πληροφορίες για τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για περισσότερες δόσεις και νέες ρυθμίσεις σε φόρους-εισφορές.

Στην εκπομπή μίλησε ο φορολογικός αναλυτής της Grant Thornton κ. Κώστας Κουνάδης που μίλησε για τα σενάρια ελαφρύνσεων που έχουν μπει στο τραπέζι.

Όπως είπε, οι επιλογές της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά. Πιθανό θεωρεί ο κ. Κουνάδης το σενάριο της μείωσης προκαταβολής φόρου στο 50%, ενώ σίγουρα θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ενοικίων που είδαν μειώσεις στα εισπραττόμενα ενοίκια – είτε μέσω του ΕΝΦΙΑ είτε μέσω του φόρου εισοδήματος.

Ενώ αναφέρθηκε και στα σενάρια για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20% από το 24%.

Στάθηκε επίσης στο όφελος που θα υπήρχε από την μείωση εισφορών στη μισθωτή εργασία, κάτι που θα ενίσχυε τις θέσεις εργασίας και θα στήριζε τις επιχειρήσεις.

Τέλος αναφέρθηκε στο ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι, τονίζοντας ότι έχει τεθεί υψηλό «πλαφόν».