Υγεία

Γουργουλιάνης στο MEGA: Μηδενικές οι πιθανότητες να κολλήσουμε στην παραλία

14.05.2020 | 17:27 Eνσωμάτωση

Σύμμαχός μας οι υψηλές θερμοκρασίες στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού τόνισε στην εκπομπή «LIVE NEWS», ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο υδράργυρος ανεβαίνει και στην Ελλάδα οι πολίτες αποκτάμε ακόμα έναν σύμμαχο στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ο κύριος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο «LIVE NEWS», αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη, τα ευρήματα της οποίας, κάνουν λόγο για εξασθένιση του ιού σε θερμοκρασίες άνω των 30.

«Η μετάδοση της πανδημίας, έγινε σε περιοχές με θερμοκρασίες από 0-15 βαθμών. Οι ευνοϊκές θερμοκρασίες για τη διάσοδη του ιού είναι από 5-15 αυτό είδαμε μέσω της έρευνας.Επίσης ξέρουμε ότι οι κορωνοϊοί έχουν εποχική κατανομή. Το καλοκαίρι μας εγκαταλείπουν κι έρχονται τον χειμώνα»

«Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν, ότι αν υπάρχει θερμοκρασία 30-35 βαθμών η επιβίωση του κορωνοϊού είναι μερικά λεπτά.  Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας σύμμαχος για μας, οι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών»

Ασφαλείς είμαστε στις παραλίες σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, αρκεί να κρατάμε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς μας που δεν γνωρίζουμε. 

«Οι πιθανότητες να κολλήσουμε κορωνοϊό στην παραλία εκτός αν κάποιος βήξει πάνω μας είναι μηδενικές. Μπορεί να περπατά στην άμμο χωρίς πρόβλημα, να κολυμπά χωρίς πρόβλημα. Πρέπει απλώς να κρατά απόσταση από τη διπλανή ομπρέλα.

Στον ήλιο η θερμοκρασία είναι παραπάνω από 35 βαθμούς και ο ίος εξασθενεί σε τέτοιες θερμοκρασίες. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κρατάμε αποστάσεις από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε»