Ελλάδα

Δίκη Τοπαλούδη: Οργή δικηγόρων για την αγόρευση της εισαγγελέως

14.05.2020 | 20:39 Eνσωμάτωση

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως και τις αναφορές της στον δικηγορικό κλάδο. Είχε προηγηθεί οργισμένη δήλωση του προέδρου των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως.

«Φωτιά» στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη έβαλαν οι αναφορές της εισαγγελέως της έδρας, για τους χειρισμούς των δικηγόρων υπεράσπισης, αποδίδοντάς τους προσπάθειες συσκότισης της υπόθεσης. Άμεσα, αντέδρασε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος προέβη σε δήλωση-καταγγελία, με την οποία ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εισαγγελέως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά των δικηγόρων επισημάνθηκε πως η εισαγγελέας λειτούργησε κάθε υπέρβασιν των καθηκόντων της και παραβιάζοντας τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις αποστροφές της εισαγγελέως σχετικά με το ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση.

 Η παρουσία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εισαγγελέως η οποία εξέφρασε την πρόθεση της να υποβάλει δήλωση αποχής. Τελικά, μετά από προσωρινή διακοπή της δίκης, η εισαγγελέας παρέμεινε στη θέση της μετά από εντολή του προϊσταμένου της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος, ασκώντας κριτική στην εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση Τοπαλούδη, επισήμανε πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή».

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.