Ελλάδα

Τα αυστηρά μέτρα για την ακτοπλοΐα δημιουργούν προβληματισμό

13.05.2020 | 17:44 Eνσωμάτωση

Με πάρα πολύ άγχος για τους ξενοδόχους γίνεται η επανεκκίνηση του τουρισμού. Χιλιάδες ξενοδόχοι ακόμα και τώρα το σκέφτονται αν τους συμφέρει να ανοίξουν με τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Οι νησιώτες περιμένουν με αγωνία τα καράβια που θα πάνε τουρίστες στα νησιά τους, και κυρίως την επανεκκίνηση των πτήσεων από το εξωτερικό όμως τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό δεν τους αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην Ρόδο οι ξενοδόχοι που απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αλλοδαπούς τουρίστες περιμένουν να δουν τι μέτρα θα πάρουν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών αφού οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να ζήσουν με μικρές πληρότητες.

Στην Κω οι ξενοδόχοι λένε πως τα μέτρα που ακούγονται πως θα επιβληθούν είναι ανεφάρμοστα.

Ακόμα και τώρα στην Σαντορίνη σκέφτονται αν θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος που τονίζει ότι χιλιάδες ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν και θα αφήσουν άνεργους δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους αν τα κριτήρια λειτουργίας είναι υπερβολικά αυστηρά. Μεγάλο αγκάθι είναι το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αλλά και η πιθανή καραντίνα στους τουρίστες.

Από την άλλη στην Κύθνο ποντάρουν στην κοντινή απόσταση του νησιού από την Αθήνα και την παρουσία τριών γιατρών.

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Τήλο και γενικότερα στα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το νησί ζει από τον τουρισμό. Όμως νιώθουν αδικημένοι γιατί η πολιτεία δεν τους είχε πάρα έναν γιατρό κάτι που αποτρέπει πολλούς από το να κάνουν διακοπές στο νησί.

Στα ακτοπλοϊκά ταξίδια τα πάντα αλλάζουν, τα πλοία θα ταξιδεύουν με μικρότερη πληρότητα και αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον τουρισμό και την ακτοπλοΐα. Να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα ζητούν από την μεριά τους οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού στα μπαρ και τα σαλόνια του πλοίου οι αποστάσεις θα τηρούνται αυστηρά.

Στις καμπίνες, θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.