Υγεία

Σύψας στο MEGA: Καμία απόδειξη ότι τα κλιματιστικά μεταφέρουν τον κορωνοϊό

13.05.2020 | 18:35 Eνσωμάτωση

Ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει δώσει ανάσα αισιοδοξίας στους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, καθηγητή λοιμωξιολογίας ιατρικής σχολής, η δραστηριότητα της πανδημίας είναι χαμηλή, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινάμε καλά το καλοκαίρι.

«Ίσως είναι λίγο νωρίς για να έχουμε οριστικά αποτελέσματα, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι μέχρι στιγμής αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ενθαρρυντικό».

Όσον αφορά τις εικόνες με τον συνωστισμό στις παραλίες, ο καθηγητής τόνισε πως πάνω από όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι η τήρηση των αποστάσεων.

«Πάνω από όλα παραμένει η ατομική ευθύνη, όλοι μας πρέπει να προσέχουμε να τηρούμε τις αποστάσεις».

Ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι δεν εξαφανίζεται ο ιός, απλά, με την άνοδο της θερμοκρασίας, μειώνεται η μεταδοτικότητά του.

«Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία, το κυριότερο είναι ο συνωστισμός και η πολυκοσμία. Αυτό βάζει ‘φωτιά’ στην επιδημία και όχι τόσο οι καιρικές συνθήκες».

Για τα κλιματιστικά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από την χρήση τους. Αυτό που γίνεται ωστόσο χρησιμοποιώντας κλιματιστικά, είναι ότι αν ένας άνθρωπος είναι ασθενής και βρίσκεται στην ακτίνα αέρα του κλιματιστικού, ο ιός, με το κύμα αέρα, μπορεί να μεταφερθεί πιο μακριά από τα δύο μέτρα.

«Το air condition δεν μεταφέρει τον ιό. Δεν πηγαίνει από τον έναν όροφο στον άλλον σε κτίρια που έχουν κεντρικό σύστημα. Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του κεντρικού συστήματος κλιματισμού».