Οικονομία

Προ των πυλών μειώσεις φόρων και ρυθμίσεις οφειλών

13.05.2020 | 07:38 Eνσωμάτωση

Μειώσεις φόρων και ρυθμίσεις οφειλών, παλαιών και νέων, επεξεργάζονται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος αναλύει τις τελευταίες πληροφορίες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»:

Ειδικότερα, έρχονται μειώσεις ΦΠΑ σε σερβιριζόμενα προϊόντα – όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά – από το 24% στο 13%.

Μειώσεις στο ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, έρχονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στις μεταφορές – σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Οι μειώσεις ίσως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, για όσο δηλαδή διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού.

Στο τραπέζι βρίσκεται, εξάλλου, πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%-12%, ενδεχομένως ακόμη και στο 6%. 

Ενώ για το τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα, προτείνεται να καταργηθεί για τρεις μήνες.

Αναλύθηκε επίσης το σχέδιο για τις ρυθμίσεις παλαιών και νέων οφειλών, θέμα για το οποίο «Τα Νέα» αφθερώνουν σήμερα το κεντρικό θέμα. Υπάρχει «παράθυρο» για την αναβίωση των 120 δόσεων.

Τα σενάρια για την οικονομία

Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκε ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Χαριτάκης, ο οποίος εκτίμησε πως η οικονομική προσαρμογή της χώρας μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί σε υψηλό ποσοστό και δεν θα έχει καμία ομοιότητα με την κρίση του 2008-2009 και την μακρά ύφεση που ακολούθησε.

Κατά τον κ. Χαριτάκη η κυβερνητική πολιτική δεν θα πρέπει να στοχεύει τόσο στους επιχειρηματίες, όσο στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο κ. Χαριτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ενδεχόμενο μείωσης μισθών λόγω της κρίσης στην οικονομία από τον κορωνοϊό.