Κόσμος

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Η αποθέωση της Ελλάδας και το τέλος του «θετικού» σεναρίου για τις απώλειες

13.05.2020 | 06:26 Eνσωμάτωση

Είτε το πιστεύετε είτε όχι η Ελλάδα κατάφερε να συντρίψει τη καμπύλη των κρουσμάτων είπε ο γνωστός Αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος χρησιμοποίησε το επιτυχημένο παράδειγμα της χώρας μας για να ασκήσει σκληρή κριτική στο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κρούγκμαν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για αδικαιολόγητη ολιγωρία, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή η καθυστέρηση οδήγησε στη δραματική αύξηση της ανεργίας.  

Ο Αμερικανός οικονομολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η έλλειψη υπομονής από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ και η πρόωρη επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελούν μια καταστροφική συνταγή, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει τη πανδημία σε πραγματική ύφεση.

Την ίδια ώρα, δυστυχώς, ξεπεράστηκε φράγμα των 80,000 νεκρών, ο οποίος ήταν ένας αριθμός ορόσημο, καθώς το θετικό σενάριο που είχε παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για 80.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. 

Αυτός ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού έχει ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών που είχε καταγραφεί στα πρώτα 11 χρόνια της επιδημίας του AIDS.

Δηλαδή στις τελευταίες 60 μέρες, οι ΗΠΑ έχασαν περισσότερο κόσμο από ότι είχαν χάσει μέσα στα πρώτα 11 ολόκληρα χρόνια της επιδημίας του AIDS.