Γερμανία, Βρετανία και Ισπανία συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους, με τα μέτρα να χαλαρώνουν δειλά.
Την ώρα που η Γερμανία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, καθώς οι πολίτες συνωστίζονται χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Στα τέλη Μαρτίου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ είχε προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να εξελιχθεί σε νέα Ιταλία.
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, ο κύριος δείκτης R, που αποτυπώνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από κάποιον άλλον ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο όριο του 1 και έφτασε μέχρι το 1,13.
Η επιδημιολογική ομάδα της Γερμανίας δεν κρύβει την έντονη ανησυχία της για την απειθαρχία των Γερμανών, γεγονός που αποδίδεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με την Ιταλία, η χώρα δεν βίωσε δραματικά την πανδημία και έτσι οι πολίτες της δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Στη Βρετανία επιτρέπεται από σήμερα στους κατοίκους να βγαίνουν περισσότερο από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στις εργασίες τους εφόσον δεν μπορούν να εργασθούν από το σπίτι.
Εν μέσω χαλάρωσης πληθαίνουν οι φωνές που επικρίνουν το ασαφές μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον “μείνετε σε εγρήγορση”.
Ομάδα Βρετανών επιστημόνων καλεί τη Βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την “επικίνδυνη” στρατηγική της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονωϊού και να υιοθετήσουν τα μαζικά τεστ, τις ιχνηλατήσεις και την απομόνωση ασθενών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη τη χώρα.
«Ελευθερία» είναι το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης, που πραγματοποιούν κάτοικοι συνοικίας της Μαδρίτης αψηφώντας την απαγόρευση συναθροίσεων, που έχει επιβληθεί στην Ισπανία.
Διαμαρτύρονται κατά του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού από την ισπανική κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές φορούν σχεδόν όλοι μάσκες. Ωστόσο μόνο ορισμένοι από αυτούς τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Από τα μπαλκόνια δεκάδες άλλοι χτυπούν κατσαρόλες.
Καλύτερες συνθήκες εργασίας ζήτησαν με διαμαρτυρία τους γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Δεν είμαστε ήρωες μόνο εξαιτίας του COVID – 19. Κάθε μέρα του χρόνου αντιμετωπίζουμε παθολογίες, βακτήρια και ιούς κάθε είδους αλλά αυτό δεν φαίνεται έξω από το νοσοκομείο.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας ζητά από τους Ισπανούς να επανέλθουν με τα χειροκροτήματα υπέρ τους τα βράδια, αλλά και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.