Κόσμος

Διαδηλώσεις λόγω… κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

13.05.2020 | 14:27 Eνσωμάτωση

Διαδηλώσεις πολιτών για την επέκταση των περιορισμών, γιατρών και νοσηλευτών για ενίσχυση του έργου τους, ακόμα και γυμναστών στις ΗΠΑ. 

Πετροπόλεμος, κοκτέιλ Μολότοφ και φωτιές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη Βολιβία.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικά σημεία της πόλης Κοτσαμπάμπα στα κεντρικά της χώρας. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. 

Τις βίαιες διαδηλώσεις προκάλεσε η απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ των περιοριστικών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Οι πολίτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Στη Βολιβία έχουν καταγραφεί σχεδόν 3.000 κρούσματα και 122 θάνατοι από κορωνοϊό.

«Ελευθερία» το σύνθημα στη Μαδρίτη

«Ελευθερία» ήταν το κεντρικό σύνθημα διαδήλωσης κατοίκων συνοικίας της Μαδρίτης οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού από την ισπανική κυβέρνηση. 

Στο δρόμο βρέθηκαν περίπου 100 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν μάσκες και τηρούσαν κάποιες αποστάσεις ασφαλείας. Άλλοι όχι.

Από τα μπαλκόνια δεκάδες άλλοι χτυπούσαν κατσαρόλες. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν παρόλο που για την ώρα οι συναθροίσεις τόσων ανθρώπων απαγορεύονται.  

Καλύτερες συνθήκες εργασίας ζήτησαν με διαμαρτυρία τους γιατροί και νοσηλευτές σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. 

«Δεν είμαστε ήρωες μόνο εξαιτίας του COVID – 19. Κάθε μέρα του χρόνου αντιμετωπίζουμε παθολογίες, βακτήρια και ιούς κάθε είδους αλλά αυτό δεν φαίνεται έξω από το νοσοκομείο» ανέφερε η παιδίατρος Πάουλα Κάνου. 

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από τους Ισπανούς να επανέλθουν με τα χειροκροτήματα υπέρ τους τα βράδια, προσθέτοντας σε αυτά συνθήματα στήριξης υπέρ των δικαιωμάτων τους σε σταθερή εργασία.

Ζητούν να ανοίξουν τα γυμναστήρια στις ΗΠΑ

Με κάμψεις και άλλες ασκήσεις ζήτησαν το άνοιγμα των γυμναστηρίων στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησαν οι εργαζόμενοι.

«Αν δεν έχουμε έσοδα δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εργασία των υπαλλήλων μας» ανέφερε ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου.  

Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά παρόλο που άλλες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια και κουρεία άνοιξαν στην πολιτεία στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.