Ελλάδα

Αντιδράσεις και συλλαλητήρια εκπαιδευτικών για τις κάμερες στα σχολεία

13.05.2020 | 13:01 Eνσωμάτωση

Σε εξέλιξη βρίσκονται συλλαλητήρια εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που διαμαρτύρονται τόσο για το πολυνομοσχέδιο της Παιδείας, όσο και για την πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στις αίθουσες κάμερες και να γίνεται μάθημα σε απευθείας σύνδεση. 

H Αναστασία Τσιβγούλη μεταφέρει την εικόνα από το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ στο κέντρο της Αθήνας.

Εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια και ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας, η επίμαχη τροπολογία για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Φωτιά στις… σχολικές τάξεις βάζει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία το μάθημα στις αίθουσες θα μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση για όσους μαθητές θέλουν να παρακολουθήσουν από το σπίτι.

Η ένταση μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου, η υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την τροπολογία, επικαλούμενη το τελευταίο δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την ίδια ώρα η Αρχή εκφράζει επιφυλάξεις για τους τρόπους που θα εφαρμοστεί αυτό.

«Η Αρχή αναγνωρίζει ότι η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη. Για αυτό το λόγο άλλωστε προβλέπεται μόνο κατ' εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη του προέδρου και μελών της Αρχής με τα προεδρεία των δασκάλων και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Η επόμενη φάση είναι χρονοβόρα. Προκειμένου να εφαρμοστεί η τροπολογία, πρέπει να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση. Πρέπει όμως να μεσολαβήσει η κατάρτιση έκθεσης επικινδυνότητας. Κάτι που σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.