Ελλάδα

Ανοίγουν οι εκκλησίες – Πώς θα λειτουργήσουν

13.05.2020 | 13:29 Eνσωμάτωση

ΜΕ ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων και των γάμων και των βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στις εκλησίες κι έχουν ληφθεί μέτρα πρσοστασίας.

Η είσοδος στους Ιερούς Ναούς θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ για ναούς πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα ο ανώτατος αριθμός πιστών είναι 50.

Θα τηρείται αυστηρή απόσταση 1,5 μέτρου τόσο στους πιστούς που θα κάθονται όσο και στους όρθιους, ενώ είναι προαιρετική η χρήση μάσκας.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόσταση του 1,5 μέτρου θα πρέπει να τηρείται και στην ουρά για τη θεία μετάληψη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος συνιστά πάντως σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους και στην περίπτωση που επιθυμούν να μεταλάβουν να ενημερώνουν τους ιερείς ώστε εκείνοι να μεταβαίνουν στα σπίτια τους.

Στο ιερό ναού του αγίου Ανδρέα της Πάτρας, την τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων με χωρητικότητα 8.000 ατόμων, έχουν τοποθετηθεί μόλις 50 καρέκλες.

Τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και θα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια παρόλο που οι λειτουργίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.