Ελλάδα

Ανοίγουν από το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες

13.05.2020 | 20:01 Eνσωμάτωση

Ανοίγουν από αυτό το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα, με την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και προϋποθέσεων. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τις προβλέψεις της μετεωρολογικής για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Την αποσυμφόρηση των μη οργανωμένων πλαζ στις οποίες είχαν βρει καταφύγιο τις προηγούμενες ημέρες οι Αθηναίοι επιχειρεί η κυβέρνηση με την απόφασή της να ανοίξει από τις 8:00 το πρωί του Σαββάτου τις 515 οργανωμένες παραλίες.

Ωστόσο οι κανόνες θα είναι αυστηροί.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός λουόμενων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η άκρη του κάθε σκίαστρου ομπρέλας θα έχει απόσταση από το άλλο ένα μέτρο, ενώ επιτρέπονται μόνο δύο ξαπλώστρες με απόσταση 1,5 μέτρου η μια από την άλλη. Εξαίρεση αποτελούν οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Το προσωπικό των οργανωμένων πλαζ θα πρέπει υποχρεωτικά να απολυμαίνει ξαπλώστρες ή καρέκλες αμέσως μόλις αποχωρήσει ο λουόμενος και να απολυμαίνει και τις εγκαταστάσεις υγιεινής. Όλοι οι λουόμενοι είναι υποχρεωμένοι να απλώνουν την πετσέτα τους στην ξαπλώστρα.

Τα καταστήματα που λειτουργούν στις οργανωμένες παραλίες υποχρεούνται να δίνουν μόνο πακεταρισμένα είδη για take away, ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων, το delivery, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και η ομαδική άθληση.

Το πιθανά αυξημένο κόστος ενδέχεται πάντως να οδηγήσει ορισμένους Αθηναίους σε ανοργάνωτες παραλίες.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για το Σαββατιάτικο άνοιγμα.

Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως θα αναλάβει αυξημένο ρόλο το Σαββατοκύριακο με παραθαλάσσιες περιπολίες.