Οικονομία

Σχέδιο – εξπρές της Αθήνας για τον τουρισμό

12.05.2020 | 19:46 Eνσωμάτωση

Ζήτημα ζωής αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό η διάλυση του κλίματος σύγχυσης που επικρατεί και η έγκαιρη ανακοίνωση όσων πρόκειται να ισχύσουν το επόμενο διάστημα στις αεροπορικές συγκοινωνίες.Το σχέδιο με τις ελληνικές θέσεις βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κομισιόν, που αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και αύριο (13/5) τις αποφάσεις της.

Η Ελλάδα πιέζει για γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών για να ξεκινήσει ο τουρισμός από τις 15 Ιουνίου.

Η Ελλάδα ζητά «υγειονομικό διαβατήριο», δηλαδή, τεστ για κορωνοιό ή αντισώματα, τρεις ημέρες πριν το ταξίδι για πολίτες χωρών οι οποίες δεν μπόρεσαν αν ελέγξουν άμεσα τη διασπορά του ιού, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία.

Δεν ζητά όμως το ίδιο για τα «καλά παραδείγματα» της Ευρώπης, για χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Κύπρος, η Κροατία ή η Βουλγαρία όπου η πανδημία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, στα αεροπλάνα, «όλα τα καθίσματα» πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν συμφέρουν οικονομικά τις εταιρίες ενώ τα οφέλη για την υγεία είναι αμφισβητήσιμα.

Προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ταξιδιώτες, η χώρα μας ζητά οι τουρίστες να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στον τουριστικό τους προορισμό ούτε όμως και όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Προϋπόθεση για την Ελλάδα να γίνει ταυτόχρονη εκκίνηση όλων των μέσων.

Να μπορούν δηλαδή τα αεροπλάνα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια και τα πλοία να δένουν στα λιμάνια ενώ όσοι επιθυμούν να μπορούν να ταξιδέψουν με τρένο ή με το αυτοκίνητό τους