Κόσμος

Συναγερμός σε Γερμανία και Νότια Κορέα: Χαλάρωσαν τα μέτρα – πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα

12.05.2020 | 16:47 Eνσωμάτωση

Τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διαδικασία άρσης των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας βρίσκεται η Νότια Κορέα.

Οι πελάτες αυτού του μπαρ στη Βόννη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους που επιστρέφουν μετά από καιρό στις παλιές τους συνήθειες και μπορούν να απολαύσουν και πάλι το ποτό τους μαζί με την παρέα τους.

Την ώρα όμως που τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά στη Γερμανία και μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες ανοίγουν ξανά μετά από αρκετές εβδομάδες καραντίνας ο φόβος του κορωνοϊού επιστρέφει.

Άλλοι 116 ασθενείς πέθαναν στη χώρα το τελευταίο 24 ώρο, ενώ τα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 933 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παρά την ανησυχητική αύξηση θανάτων και κρουσμάτων στη χώρα όμως οι Γερμανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας βρίσκεται η Νότια Κορέα.

Τουλάχιστον 100 Νοτιοκορεάτες, που διασκέδασαν πριν λίγες ημέρες σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή στην πρωτεύουσα Σεούλ, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και αναζητούνται οι επαφές τους.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Νότια Κορέα ήταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών που πλήττονταν περισσότερο από τον κορωνοϊό μετά την Κίνα.

Ωστόσο οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση ακολουθώντας μια επιθετική στρατηγική ιχνηλάτησης, τεστ και θεραπείας.

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού στη χώρα έχει θορυβήσει τις αρχές, που απευθύνουν έκκληση όλους όσους έχουν επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα τη συνοικία της Σεούλ, που χαρακτηρίζεται νέα εστία της πανδημίας, να υποβληθούν σε τεστ.

Ανάμεσα στις φωτεινές επιγραφές του πιο κεντρικού δρόμου της Νέας Υόρκης ξεχωρίζει πλέον και το «Ρολόι των Θανάτων του Τραμπ».

Το ρολόι μετράει τους νεκρούς από κορωνοϊό, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δράσει πιο έγκαιρα.

Η καταμέτρηση γίνεται με βάση έρευνα ειδικών, που δείχνει ότι το 60% των θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα δραματική προειδοποίηση απευθύνει ο Άντονι Φάουτσι.

Ο επικεφαλής λοιμοξιωλόγος του Λευκού Οίκου με επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που δημοσιεύουν οι New York Times εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι μια πολύ γρήγορη και χωρίς ελέγχους επαναλειτουργία της οικονομίας, θα προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ανώφελα δεινά και θάνατο».