Ελλάδα

Σύγχυση με τα κλιματιστικά και τον κορωνοϊό

12.05.2020 | 17:19 Eνσωμάτωση

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα κλιματιστικά από τώρα έχουν πάρει φωτιά. Πόσο επικίνδυνα είναι όμως για την υγεία μας με την πανδημία του κορωνοϊού;

Το νούμερο ένα λάθος γι’ αυτό το καλοκαίρι είναι να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά με κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα υπονομεύουμε την χρήση του.

Η εικόνα από το φίλτρο του κλιματιστικού, είναι ενδεικτική για το τι αναπνέουμε.

Ένα απλό πλύσιμο των φίλτρων δεν είναι αρκετό, αφού υπολείμματα σκόνης, βρωμιάς και διάφορων επιβλαβών μικροοργανισμών, ενδεχομένως και του κορωνοϊού, μένουν και στα πλαστικά μέρη του air condition. 

Απολύμανση με ειδικά χημικά, αλλά και καθαρισμός με ατμό είναι η διαδικασία που απαιτείται για το σωστό καθαρισμό του κλιματιστικού.

Στα ιδιωτικά αυτοκίνητα τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, στην περίπτωση τουλάχιστον που οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Τι απαγορεύεται – τι είναι ασφαλές

Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο κ. Δημήτρης Σάλτας, εκπρόσωπος ψυκτικών συντηρητών κλιματιστικών, εξήγησε ότι «τα οικιακού τύπου κλιματιστικά δεν κάνουν ανανέωση του αέρα. Ανακυκλώνεται ο αέρας του σπιτιού. Δεν έρχεται αέρας από έξω, μέσα. Θεωρητικά ανακυκλώνονται και μικρόβια που είναι στο σπίτι».

«Σε γραφεία κλπ, υπάρχουν μηχανήματα που συγχρόνως κάνουν και ανανέωση του αέρα, και εξαερισμό του χώρου», πρόσθεσε.