Ελλάδα

Λειτουργίες με πιστούς και πάλι στις εκκλησίες

12.05.2020 | 20:25 Eνσωμάτωση

Ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες από την ερχόμενη Κυριακή, ας δούμε όλα όσα περιέχονται στην κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, καθώς και τι θα συμβεί με τις θρησκευτικές τελετές, τους γάμους και τις βαπτίσεις.

Ανοίγουν οι εκκλησίες για λειτουργίες και μυστήρια από τις 17 Μαΐου που θα τελούνται μέχρι τις τις 5 Ιουνίου με περιορισμένο αριθμό θέσεων εως 50 άτομα ακόμη και στους μεγαλύτερους ναούς άνω των 500 τμ, ενώ θα υπάρχει και ειδικός χώρος για να μεταφέρεται όποιος νιώσει την παραμικρή αδιαθεσία.

Ένα άτομο θα ελέγχει στις εισόδους την προσέλευση για να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου ενώ στις ιστοσελίδες των εκκλησιών θα αναρτώνται προγράμματα ιερών ακουλουθιών, τα ωράρια που θα μένουν ανοιχτές και πόσοι μπορούν να βρίσκονται μέσα.

Όπου υπάρχουν περισσότεροι εφημέριοι θα γίνονται περισσότερες λειτουργίες ακόμη και καθημερινά για να αποφεύγεται ο συνωστισμός ενώ θα υπάρχουν και μεγάφωνα στα προαύλια.

Οι πιστοί θα απολυμαίνουν τα χέρια τους στις εισόδους των ναών ενώ προτείνεται να φέρουν και προστατευτική μάσκα την οποία θα αφαιρούν προσερχόμενοι στη Θεία Μετάληψη με αποστάσεις ενώ θα τηρούνται όλες οι υγειονομικές προφυλάξεις, όταν μοιράζονται αντίδωρο, άρτος, κόλυβα και λοιπές ευλογίες.

Με εισηγήσεις επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας ελήφθησαν οι σημερινές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την οποία εκφράστηκε πικρία για τη διακωμώδηση του ιερού μυστηρίου διαδίκτυο.

Μέχρι τις 5 Ιουνίου, γάμοι και βαφτίσεις θα γίνονται λιτά χωρίς στολισμούς σε στενό οικογενειακό κύκλο καθώς θα ισχύει ο ίδιος περιορισμένος αριθμός που προβλέπεται στις λειτουργίες και για τα μυστήρια.

Στην εγκύκλιο που έχει σταλεί στις μητροπόλεις γίνεται σαφές πως δεν επιτρέπεται η τέλεση μυστηρίων στα προαύλια παρά το γεγονός πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν ήταν απαγορευτική θέτοντας ως κανόνα όσα προβλέπονται για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Στη διαρκή Ιερά Σύνοδο δεν ελήφθη ωστόσο απόφαση για το αν θα γιορταστεί με λαμπρότητα η απόδοση του Πάσχα στις 26 προς 27 Μαΐου.